Nijeberkoop

Nijeberkoop

Op de website vindt u alle wetenswaardigheden over Nijeberkoop, een prachtig dorp in de gemeente Ooststellingwerf!

Heel vroeger was Nijeberkoop een dochternederzetting van Oldeberkoop. Oldeberkoop werd voor het eerst genoemd in 1228, als Friese strijders in “Brokope” bij elkaar komen om Drenthe in te trekken. De naam “Brokope” en later dus Berkoop is ontstaan uit twee andere woorden. Namelijk “broek”, dat “stuk grasland” betekent en “ope”, afgeleid van water. Dit historische dorp is zo’n 900 jaar geleden ontstaan op de zandruggen tussen de riviertjes de Linde en de Tjonger.

Tussen 1228 en 1320 is Nijeberkoop een zelfstandig kerkdorp geworden. Zoals in veel dorpen in Friesland en de kop van Overijssel is ook hier een klokkenstoel te vinden. Hij staat op de begraafplaats. In tweede wereldoorlog is de klok uit de klokkenstoel weggevoerd en niet meer teruggekomen. Later is de klokkestoel weer voorzien van een nieuwe klok.

De vrijstaande klokkenstoel, van boven voorzien van een dak, komt op kerkhoven in het noorden van Nederland veel voor, voornamelijk in Friesland en de kop van Overijssel. Vrijstaande klokkenstoelen werden vaak gebouwd omdat armere dorpen zich wel een eenvoudig kerkgebouwtje konden veroorloven, maar geen toren waarin de luidklok zou moeten hangen. Bovendien was de ondergrond zacht en veenachtig, waardoor er met verzakking rekening gehouden moest worden.

De Bovenweg, die Nijeberkoop doorsnijdt, schijnt een oude Romeinse weg te zijn geweest van Makkinga naar Spanga. Nijeberkoop is een van de kleinste dorpen van de gemeente Ooststellingwerf en geniet landelijke bekendheid door roofdierenopvangcentrum Pantera.