Omgang met dementie

Omgangtips dementie

Het is soms heel erg moeilijk om op een goede manier om te gaan met iemand die dementie heeft. Hoe kunt u iemand het beste benaderen en wat kunt u beter niet doen? We stelden een top 5 samen van praktische omgangstips die u dagelijks kunt toepassen!

Maak écht contact
Het wordt voor mensen met dementie vaak steeds moeilijker om informatie snel te verwerken. Ook kunnen zij zich maar concentreren op één boodschap tegelijkertijd. Daarom is het bijvoorbeeld goed om te zorgen voor oogcontact, op een rustige en vriendelijke toon te praten en aandachtig te luisteren. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld van de persoon met dementie. Herhaal bijvoorbeeld zijn of haar woorden en ga hierop door, dit zorgt voor herkenning en begrip. Voeg geen onwaarheden toe, maar probeert u zich in te leven in hoe de persoon met dementie zichzelf en zijn omgeving beleeft. Als iemand heftig reageert, weet dan dat dit voortkomt uit onmacht, probeer dit niet persoonlijk op te vatten.

Positieve benadering doet wonderen
Het is bijvoorbeeld goed om de dingen te benadrukken die nog wel goed gaan of prettig zijn. Complimenten zorgen natuurlijk bij iedereen voor een goed zelfbeeld, ook bij mensen met dementie kan dit een groot verschil maken! Hierdoor voelen zij zich prettiger en minder onzeker. Ook is het heel fijn en belangrijk om samen met familie te genieten van mooie momenten en ook iemand met dementie bij de gesprekken te blijven betrekken. Ook al zijn zij het moment soms al weer snel vergeten, het fijne en positieve gevoel houdt vaak wel langer aan!

Zoveel mogelijk vrijheid
Probeer mensen met dementie niet te betuttelen, dit kan soms ongewild irritatie en een negatieve reactie opwekken. Het is fijner als ze zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden en hun eigen keuzes kunnen blijven maken. Zodat zij kunnen doen waar ze zich prettig bij voelen!

Help iemand op weg
Soms horen we iemand de vraag stellen ‘weet je nog wie ik ben?’ Een menselijke vraag omdat we de erkenning zoeken. Het is tevens, onbedoeld, een confronterende vraag voor mensen met dementie, omdat het een vraag is naar feiten. Een vraag die een beroep doet op het geheugen. De vraag maakt hen onzeker, ze willen het antwoord natuurlijk wel goed hebben. Soms is het gezicht, de stem bekend, maar de relatie is moeilijk(er). Door uw naam en de relatie tot de ander te benoemen en niet naar feiten te vragen die een beroep doen op het geheugen, kunt u de onrust enigszins voorkomen.

Ieder mens is anders
Belangrijk om te benoemen bij deze algemene tips is dat dé benadering voor mensen met dementie helaas niet bestaat. Ieder mens is anders, iedere dag is anders, iedere beleving van mensen met dementie is anders en iedereen reageert anders. Het is de kunst om te schakelen tussen de wereld van mensen met dementie en ´onze´ wereld. Het is zoeken naar de juiste werkelijkheid en daar de benadering op aanpassen. En dat is iedere dag weer een moeizame zoektocht.
(Bron: vivium.nl)